Racuchy z gruszek to pomysł na zdrowe i smaczne rozpoczęcie dnia. Śniadanie na ciepło, bo moim zdaniem tak smakuje najlepiej, przygotowałam w niecałe 10 minut. Do ciasta użyłam mąki ryżowej, nie dodawałam do niego cukru, ponieważ gruszki są wystarczająco słodkie. Do zrobienia racuszków wybierzcie twarde gruszki, żeby nie rozpadały się podczas smażenia. Nie zapomnijcie dodać cynamonu, który podkręci smak dania. Polecam.
*Przepis zaczerpnięty z książki pt. "Rewolucja na talerzu".
2 twarde gruszki
3 łyżki mąki ryżowej (lub dowolnej)
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mleka
szczypta cynamonu
sól
Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz i pokrój wzdłuż na plastry, usuń gniazda nasienne.
Mąkę, jajko, sok z cytryny, mleko, cynamon i sól wymieszaj w głębokim talerzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zbyt rzadkie spłynie z gruszek, a gęste za bardzo je oblepi.
Maczaj każdy plaster gruszki w cieście, tak, żeby pokryło cały owoc i układaj na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Ja smażyłam racuchy na patelni do naleśników i na oleju kokosowym. Smaż z obu stron kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Gotowe racuszki podawaj na ciepło, z twarożkiem naturalnym wymieszanym z łyżką miodu i świeżą miętą.
Ależ pyszności ☺
OdpowiedzUsuń:D Dziękuję bardzo.
UsuńZjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńgruszkowe są dla mnie nowością:)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :)
Usuń